LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuwsAW-Logo-DEF-Zwart p2

Op woensdagavond 29 januari 2020 organiseren we een lezing met Michiel de Ruyter als onderwerp.
 
Michiel de Ruyter kennen we allemaal wel, maar wie was hij dan en hoe belangrijk was hij voor Hellevoetsluis? HIerover wordt deze lezing georganiseerd zodat de vragen hieronder, aan het einde van de avond beantwoord zullen zijn:
-Wat heeft de lamp in de hal van het prinsehuis te maken met Michiel de Ruyter?
-Waarom sprak men vroeger over de Engelse en Hollandse kade in Hellevoetsluis?
-Wat heeft Hellevoetsluis met de Royal Charles te maken?
-Waarom waren de Engelse zo jaloers op ons?
 
Eerste portret van Michiel de Ruyter door Berckman uit 1655

Op deze afbeelding zie we het eerste portret van Michiel de Ruyter door Berckman uit 1655.

De lezing wordt gegeven door Ronald Rijndertse die regelmatig als Michiel de Ruyter in de vesting van Hellevoetsluis als gids te vinden is. Hij maakt dan zijn ronde met bezoekers die meer willen weten en aan zijn lippen hangen door de boeiende verhalen die hij vertelt.
Ronald heeft zich flink verdiept in de historie van Hellevoetsluis en over Michiel de Ruyter in het bijzonder.

De lezing wordt gehouden op woensdag 29 januari 2020 om 19:30 uur. Aanmelden is mogelijk door via de knop onder dit bericht het formulier in te vullen. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Donateurs betalen de helft.

Ook is het mogelijk om telefonisch te reserveren op nummer 06 – 312 54 909.

 

Aanmelden


 

Aan de Veerhaven in Hellevoetsluis wordt momenteel hard gewerkt om de grond bouwrijp te maken. Tijdens deze werkzaamheden is een kanonloop uit de grond gehaald. Deze loop stond als bolder voor het afmeren van schepen langs de oever. Dankzij een oplettende bewoner zijn wij als stichting daarvan op de hoogte gebracht en is er poolshoogte genomen over de status van dit kanon. De aannemer echter had al een melding gemaakt bij de gemeente die voor deze werkzaamheden als opdrachtgever fungeert.
Na overleg met een medewerker van de gemeente Hellevoetsluis konden afspraken gemaakt worden met de aannemer om de kanonloop te verplaatsen. In samenwerking met het Stadsmuseum is bekeken wat de beste plek was voor deze loop. Maandag 23 december 2019 werd de loop naar de wapenplaats tegenover het Stadsmuseum vervoerd. Aldaar was een kraan aanwezig voor dit zware werk. Eerst werden nog twee kanonlopen die er al lagen gedraaid zodat de monding van alle kanonlopen dezelfde kant op zijn komen te liggen. Vervolgens kon er plaats gemaakt worden door twee kleinere typen iets te verschuiven. Het resultaat is nu dat alle lopen inclusief de "nieuwe" mooi op een rij liggen.

20191223 104936 Klein

20191223 105304 Klein

20191223 105443 Klein
Nog mooier zou het zijn als alle lopen zouden kunnen worden schoongemaakt en geconserveerd. Nu liggen ze direct op de stenen, een betere situatie zou zijn als ze op een verhoging kwamen te liggen en los van de grond. Een bord erbij met uitleg en aanduiding van de veschillende typen zou het helemaal af maken. Echter in het licht van de ontwikkelingen van het Marine kwartier nabij het Droogdok zijn er nog geen plannen voor deze werkzaamheden.
Inmiddels zijn op deze wapenplaats wel alle typen kanonnen aanwezig die Hellevoetsluis nog op haar grondgebied aanwezig zijn. Een uitzondering zijn de twee kanonnen die ingegraven staan aan de zuidzijde van de Brielse poort. Het uitgraven van deze kanonnen is echter riskant omdat de delen die in de grond zitten zeer waarschijnlijk in slechte staat zijn. Overigens zijn deze twee kanonnen de oudste die in Hellevoetsluis nog aanwezig zijn.

Niet alle kanonnen die hier liggen komen van schepen. Ook liggen er kanonnen die op de verdedigingswerken van de vesting van Hellevoetsluis stonden opgesteld.

Deze wapenplaats symboliseert de plek waar in vroeger tijd de kanonnen werden bewaard als de schepen voor onderhoud gekrengd werden. Het krengen (op één zijde leggen) was nodig om de onderkant van de schepen schoon te branden en zo alle aangroei te verwijderen. Met een speciale kraan werden de kanonnen van boord gehaald.

Het krengen van schepen met de kanonnen aan boord zou natuurlijk ongewenst zijn. De zware kanonnen zouden dit werk veel moeilijker maken.


 

Op zaterdagavond 21 december 2019 organiseren we op de eerste zaterdag van de kerstvakantie een reflectorspeurtocht. Een paar jaar geleden hebben we dit ook al eens gedaan en dit was een groot succes, vandaar de herhaling van deze activiteit.

Wat gaan we doen?
We verwachten kinderen met ouders/volwassenen om 19:00 uur bij de kazerne Haerlem. Op de wallen achter de kazerne Haerlem zijn dan letters verstopt. Deze letters hebben reflectoren zodat je met een zaklamp ze kunt vinden.
Als je alle letters verzameld hebt kun je de woordpuzzel oplossen en zo op zoek gaan naar de verborgen schat. We sluiten af met een warm vuurtje voor de kazerne met warme chocolademelk.

Neem dus je zaklamp mee en trek goeie schoenen aan voor dit bijzondere avontuur in het donker.
De kosten zijn € 3,00 per deelnemend kind. Ouders en begeleiders zijn gratis.

Om deel te nemen vragen we je om je aan te melden via onderstaande knop.

Museumnacht

Aanmelden

 


 

8 februari 2020 is het weer bibberen en griezelen in de Vesting van Hellevoetsluis. Met piraten, spoken, heksen, bloederige soldaten en andere enge figuren.

Stadsmuseum Hellevoetsluis, Scouting Hellevoetsluis, Lichtschip Noordhinder, Droogdok Jan Blanken, Ramtorenschip Buffel en Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis slaan de handen ineen en organiseren gezamenlijk, alweer de derde BibberGriezelTocht door de Vesting.
Vorig jaar was een succes maar dit jaar gaat het dak eraf. Doe je mee?

Deelname is vanaf 4 t/m 12 jaar en geheel gratis.
Schrijf je alvast in op www.bibbergriezeltocht.nl.

BGT 2020 flyer DEF 1 webversie

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken