LogoSVH2014b

Nieuw op de site

AW-Logo-DEF-Zwart p2

Op zondag 5 augustus 2018 uur organiseren we twee rondleidingen over het militair erfgoed van Hellevoetsluis.

Kustbatterij

Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Voorafgaand aan deze wandeling over de kustbatterij is er een korte inleiding. Voorts nemen we u mee langs de vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis. 

Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en lijkt te waken over de vesting. Hoe oud is dit kanon, hoe werkte het? Het antwoord op dit soort vragen kunt u dan te weten komen.

Ook de caponnière wordt bezocht, het is er donker en verrassend groot. Alleen tijdens een rondleiding kunt u hier een kijkje nemen en vertelt men over de functie van de verschillende ondergrondse ruimten. In dit object is een zaklamp overigens zeer handig. 

De kazerne Haerlem, waar de kustartilleristen hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken. Daar zult u ook de soldatenkamer bezoeken. Deze ruimte is vorig jaar ingericht. Hier kunt u zien hoe een lokaal voor soldaten er rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken. 

Fot J. Verbeek

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten. We starten met een korte presentatie en gaan dan op pad om een wandeling te maken. We zullen dan o.a. de FlAk bedding bezoeken waarvan dit jaar de restauratie afgerond is.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van het Maasflottielje. Met zogenaamde Kleinkampfmittel werd geprobeerd de konvooivaart op Antwerpen te saboteren.

Biber Hellevoetsluis

De foto toont Mini onderzeeërs in Hellevoetsluis.

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk.

Aanmelden

De Bunkerdag op 9 juni 2018 was een mooi succes voor onze stichting.

Met bijna 400 bezoekers hebben we het lekker druk gehad. Om 10:00 uur waren zes van onze vrijwilligers paraat om bezoekers te ontvangen. Dat moment was niets te vroeg want al snel werd het gezellig druk.

20180609 110410 klein

Deze foto toont de ingang van de 612 met de aangebouwde Tobruk. Voor kinderen heel spannend om zelf in te klimmen, uiteraard onder verantwoording van begeleiders.

In de 612 kon men diverse foto's van Hellevoetsluis tijdens de Tweede Wereldoorlog zien. Foto's veelal gemaakt door Duitse soldaten. Ook kon er geluisterd worden naar audio fragmenten van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van Hellevoetsluis die de oorlog bewust hebben meegemaakt.

De tour: "Sporen van de Tweede Wereldoorlog" werd ook door velen gewaardeerd. Bijna elk uur was de tour volgeboekt. Een gids nam de mensen mee door de vesting van Hellevoetsluis die tijdens de oorlog als Stützpunkt XXVIII bekend stond. Op diverse punten werd het verhaal verteld over gebeurtenissen of bouwsels uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook Engelse en Duitse bezoekers hebben meegelopen in deze rondleiding20180609 113203 klein

Evaluatie

Mocht u hebben deelgenomen aan de Bunkerdag, dan is het voor de landelijke organisatie fijn als u een evaluatieformulier invult. U kunt dit formulier hier vinden en invullen. Hiermee kan weer verder gebouwd worden aan de 2019 editie van Bunkerdag.


 

Rondleidseizoen 2018 is gestart

We zijn dus weer gestart met het seizoen van 2018. De caponnière is weer leeggepompt. In totaal hebben we daar ongeveer 50 m3 water uit gepompt. De mijn staat weer op z'n plek in de machinekamer. De Gardner staat in de tweede kanonkazemat. De objecten op de kustbatterij zijn gecheckt, sloten gesmeerd en scharnieren ingespoten. Kortom wij zijn er klaar voor. Niet dat we stil gezeten hebben. Wie ons volgt heeft kunnen constateren dat we afgelopen winter diverse activiteiten hebben georganiseerd.
Het begin van 2018 was gelijk goed. Met Pasen was ook de paaspuzzelspeurtocht. Hierbij hebben we naast de rondleiding met 16 personen, 90 bezoekers ontvangen. De paaspuzzelspeurtocht zorgde voor 160 deelnemers die op zoek gingen naar de verstopte letters op eieren. Deze zoektocht leverde een slagzin op: "Speuren in het heden, contact met het verleden".

Totaal mochten we dus tijdens Pasen 266 personen ontvangen en dat is een heel mooi aantal.

Rondleiding april

De overige activiteiten kunt u vinden op onze pagina activiteiten kalender. De eerste is de Vleermuis excursie op 21 april 2018. Zier hiervoor het aparte nieuwsitem.

We waren er al een aantal jaren mee bezig.......

Tijdens de Tweede oorlog heeft de Duitse bezetter in bastion VII een Flak bedding gebouwd en benut. Flak staat voor Flugzeug Abwehr Kanone, oftewel luchtafweergeschut. Hellevoetsluis was als Stützpunkt XXVIII onderdeel van de Atlantikwall. Naast deze Flak bedding waren er nog drie Flak beddingen. Twee bestaan er nog, waarvan dus één op bastion VII nabij de zogenaamde Kippenbrug. Deze bedding ligt bovenop een Nederlandse schuilplaats van 1880.

Via de erfgoedlijn Atlantikwall die door de provincie Zuid Holland is er een subsidie aanvraag ingediend. In 2016 werd die aanvraag niet gehonoreerd. Een herhaalde aanvraag in 2017 bleek wel te worden beantwoord met een toekenning van € 35.000,00. Aangezien de gemeente Hellevoetsluis eigenaar is van dit object is de aanvraag via de gemeente ingediend. Echter het voorwerk, historisch onderzoek, het verhaal, is door onze stichting verzorgd.
Inmiddels is de Flak bedding door aannemer Ooms construction BV uit MIddelharnis hersteld. Muren zijn opnieuw opgetrokken tot de originele hoogte en de observatiepost is voorzien van een nieuw betonnen dak. Het object is nu goed bereikbaar door een vaste betonnen trap.

Verrassend was nog wel dat de toegang van de bedding nog deels onder de grond verborgen was. Door het aanhelen van de orginele muren is duidelijk te zien wat origineel is en wat nieuw. De voltooiïng van de bedding zal de komende maanden plaats vinden door het plaatsen van een silhouette van het kanon dat hier gestaan heeft, het 2 cm Flak 38. Tevens zal er een bord met uitleg worden geplaatst onderaan de toegang tot de bedding langs het voetpad.

Tijdens de werkzaamheden zijn er diverse foto's gemaakt, via dit fotoalbum zijn deze foto's te zien.

Er volgt nog een officiele onthulling van deze Flak bedding. Nieuws daarover zullen we o.a. via deze site verspreiden.

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken