Afdrukken

Luchtafweer

We staan nu bij een voormalige luchtafweer bedding waar luchtafweergeschut geplaatst kon worden. In het Duits heet dit een FLAK bedding wat staat voor Flugzeug Abwehr Kanone. Je kunt de draadeinden waarmee het geschut werd vastgezet nog uit het beton zien steken. In een rond de vesting waren vier van dergelijke beddingen waarvan er nog twee zijn overgebleven. Deze bedding ligt boven een schuilplaats met munitiemagazijn uit 1880. Aan weerszijden zijn nissen voor de opslag van een kleine munitievoorraad. Een grotere voorraad munitie werd waarschijnlijk in het munitiemagazijn hieronder bewaard.

De taak van de FLAK was de bescherming van de havenfaciliteiten en de monding van het Haringvliet waar Engelse vliegtuigen mijnen kwamen droppen. Dat noemden de Engelsen met humor Gardening. Ook werden de in de haven liggende boten aangevallen. 

In deze bedding stond twee centimeter geschut opgesteld waarbij twee centimeter betrekking heeft op de doorsnede van de granaten. De maximale vuursnelheid van het geschut was 120 schoten per minuut en het praktische bereik was ongeveer 2,5 kilometer. Het luchtafweergeschut was al vanaf 1940 actief en er zijn verschillende vliegtuigen mee neergeschoten. De munitie was na 6 seconden zelfvernietigend. Dit was wel nodig want de meeste granaten troffen geen doel en je zit als schutter van luchtafweer geschut natuurlijk niet te wachten op een regen van niet ontplofte granaten om je heen.