LogoSVH2014b

Nieuw op de site

Op onze nieuws pagina vindt u het laatste nieuws

Bunkerdag 2019
Voorne in Stelling 2019

Rondleidingen van startAW-Logo-DEF-Zwart p2

In 2019 voor de negende keer.

 Voorne in stelling

Klik op het logo voor de speciaal ontwikkelde webapp. Deze webapp is nog van 2018, maar zal de komende tijd worden bijgewerkt met informatie over 2019.

De verdedigingswerken van Voorne staan op deze dag (zaterdag 8 juni 2019) wederom in de schijnwerpers. Op deze zaterdag voor Pinksteren kan men weer beleven hoe belangrijk Voorne defensief gezien voor Nederland was. "Wie Voorne heeft, heeft Holland", zo werd vroeger wel beweerd.

Voorne heeft een rijke militaire historie. Reeds in de tijd van de Ruyter en Tromp was men beducht voor aanvallen waarbij men dit eiland zag als de plek voor een vijand om een landing op uit te voeren. Het eiland Voorne kon dan dus een gemakkelijk bruggenhoofd vormen voor een verder aanval op de rest van Holland.

Al in 1813 werd de "Stelling van de monden der Maas en van het Haringvliet" gevormd om indringers te weren.

Op diverse plaatsen op het eiland Voorne zijn activiteiten te vinden, zoals in Oostvoorne, Rockanje, Brielle en Hellevoetsluis. Hieronder vind u een opsomming. Tevens wordt er nog gewerkt aan een zogenaamde webapp waar u kunt zien op welke locaties activiteiten worden georganiseerd. Bovendien is hier de fietsroute te zien.

De activiteiten borduren voort op successen uit vorige jaren, maar toch zijn er enkele kleine aanpassingen.

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

Van 10:00 tot 17:00 uur

Op het plein voor de kazerne Haerelem in de vesting van Hellevoetsluis en in de directe omgeving op de verdedigingswerken vinden diverse activiteiten plaats:

 • Keep them Rolling met diverse oude legervoertuigen, waaronder een halftrack;
 • Een Enigma M4 met demonstraties en uitleg;
 • Kinderactiviteiten met een militair historisch tintje, zoals:
  • Schmincken;
  • Katapult schieten vanaf de vestingwal;
  • Klimmen in een touw op weg naar de bel;
  • Als een echte soldaat leren omgaan met een wapenuitrusting van rond 1800;
  • Hoe zit je als een soldaat op een paard.
 • Reenactment door Nederland neutraal. Een groep die soldatenkost klaar maakt zoals dat gebeurde tijdens de de Eerste Wereldoorlog;
 • Als oude ambachten zijn er dit jaar:
  • Een tinnengieter die kleine objecten ter plaatse maakt;
  • Een smid. Op een echt vuur laat hij zien hoe vroeger een smid te werk ging;
 • Militaria, oftewel verkoop van artikelen met een militaire achtergrond;
 • Een optreden van de muziekgroep "The Band of Brothers" (vanaf 12:00);
 • Infostand stichting Menno van Coehoorn;
 • Hellevoetse kanonniers met demonstraties kanonschieten;
 • Korte rondleidingen over de verdedigingswerken van Hellevoetsluis.

Bomvrij gebouw 2 Formaat wijzigen

Batterij op de Noorddijk (Nieuwenhoorn) 

Van 11:00 tot 16:00 uur.

Deze batterij, in beheer bij het Zuid-Hollands landschap, fungeert als een groene oase op de dijk tussen de polder Nieuw-Helvoet en de Nieuwe Goote. Aangelegd in 1883 met een bomvrij gebouw voor de berging van artillerie materieel en schuilplaats voor soldaten. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan.
In de volksmond wordt dit "fort Noorddijk" genoemd, maar feitelijk is dit object geen fort omdat het zichzelf niet langdurig kan verdedigen. Verdedigen ging dus wel, maar niet langdurig .

Een paar jaar terug is de brug over de gracht gereconstrueerd, zodat deze weer een authentieke uitstraling heeft.
De eigenaar van dit fort, het Zuidhollands Landschap is dit voormalige verdedigingswerk verder aan het restaureren. Het bomvrij gebouw is inmiddels waterdicht gemaakt. 

Een gids van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis leid u rond over het aardwerk en door het bomvrij gebouw. Daarbij is het mogelijk om in deze bijzondere omgeving een kopje koffie of thee te nuttigen. Een bijzondere plek waar veel rust van uit straalt.

Dit verdedigingswerk is slechts tweemaal per jaar te bezoeken, éénmaal tijdens de Openmonumentendag en éénmaal tijdens Voorne in Stelling.

Westvoorne

Regelbau 117a

Rockanje, Bataljonshoofdkwartier

Van 11:00 tot 16:00 uur

In Rockanje is het Bataljonhoofdkwartier geopend. Dit complex diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als commandocentrum van het westelijk deel van het eiland.

Rondleiding
U kunt onder leiding van deskundige gidsen een rondleiding krijgen door een aantal bunkers die geheel op privéterrein liggen en daardoor niet regulier te bezoeken zijn. U treft er diverse bunkers aan, waaronder een commandobunker. In geval van dreiging diende de staf vanuit deze commandobunker van het type 117a te werken. Deze bomvrije bunker, een ‘gefechtsstand’ telt zestien vertrekken en en heeft nog zijn originele observatiekoepel. Tevens kunt u er een bunker van het type 142 bezoeken, waarvan er maar twee in Nederland gebouwd zijn. Ook zal een bunker van het type 502 met dagverblijf worden bezocht.
In de omgeving bevinden zich nog vele andere bunkers en kleinere werken.

De rondleiding zullen elk half uur van start gaan, dus om 11:00 uur is de eerste en om 16:00 uur de laatste rondleiding.

Dit complex bevindt zich aan de Windgatseweg 1a in Rockanje.

Parkeren bij Olaertsduyn, dat er recht tegenover ligt en niet langs de weg om verkeersproblemen te vermijden.


Biber voorkant

Oostvoorne, Biberbunker

In Oostvoorne is deze dag de unieke Biberbunker opengesteld en te bezoeken van vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Op hetzelfde terrein vlak naast de Biberbunker ligt ook de Communicatiebunker 409 en Seeburgbunker 424 beide werden in 2018 uitgegraven en toegankelijk gemaakt. Voorts is een FLAK 37 mm (Duits luchafweergeschut) opgesteld. Er wordt een verkorte rondleiding aangeboden. Meer info: www.biberbunker.nl.

De Biberbunker STL 487 is een omvangrijke Bunker van 20 x 20 x 9 meter hoog, waarvan ca. 6,5 meter ondergronds. Deze centrale  commandobunker voor de gevechtsleiding van de Duitse Luftwaffe speelde een cruciale  rol in de luchtoorlog 40/45. In de Bunker kwam alle relevante informatie van de Radarposten  te samen zoals,  hoogte, richting, snelheid  etc. van de aanstormende bommenwerpers van de geallieerde. De Duitse jagers en het luchtafweergeschut zgn. (FLAK) werden dan naar  de bommenwerpers aankomende of terugkerende vliegtuigen gedirigeerd.

Parkeren op het parkeerterrein bij de kruising Duinoordseweg en Zandweg, daarna de bordjes "Biberbunker" volgen.

Brielle

Brielle, Batterij op de Penserdijk

Van 11:00 tot 16:00 uur.

Deze batterij, in beheer bij het Zuid-Hollands landschap, fungeert als een clubhuis voor Scoutinggroep Bas 't Hart uit Brielle op de dijk tussen de polder de Nieuwe Goote en 't Wourd. Aangelegd in 1883 met een bomvrij gebouw voor de berging van artillerie materieel en schuilplaats voor soldaten. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Identiek aan de batterij op de Noorddijk.
In de volksmond wordt dit "fort Penserdijk" genoemd, maar feitelijk is dit object geen fort omdat het zichzelf niet langdurig kan verdedigen. Verdedigen ging dus wel, maar niet langdurig .

Diverse borden geven uitleg over de objecten op dit eiland in de polder.

Dit verdedigingswerk is slechts tweemaal per jaar te bezoeken, éénmaal tijdens de Openmonumentendag en éénmaal tijdens Voorne in Stelling.

Mogelijk dat door de restauratie werkzaamheden aan de toegangsbrug deze batterij NIET te bezoeken is. Via deze site zullen wij zorgen voor actuele informatie.


Kruithuis Bastion II in Brielle

Brielle, Kruithuis

In het voormalige kruithuis in bastion II is een expositie over de 1 April viering ingericht. Naast deze expositie is het bekijken van dit kruithuis en directe omgeving zeer de moeite waard.


Kruitmagazijn in Bastion VIII in Brielle

Brielle, Bastion VIII

In dit bastion bevindt zich het kruitmagazijn uit 1882. Dit kruitmagazijn wat bestemd was voor de opslag van kruit en projectielen is speciaal tijdens Voorne in Stelling onder leiding van een gids te bezoeken.
Tevens vinden hier toneel voorstellingen plaats. Deze voorstellingen zullen ongeveer 20 minuten duren en worden regelmatig herhaald.

 


Stenen Baak groot Formaat wijzigen

Brielle, Steenen Baak

Als onderdeel van het historisch museum den Briel ligt deze voormalige vuurtoren in een batterij uit 1790 feitelijk in de gmeente Westvoorne, maar wordt vanuit Brielle bestuurd.

Een baakwachter is hier aanwezig om u tot de toren toe te laten. Zeker bij mooi weer heeft u een heel mooi zicht over het eiland Voorne. De volledige informatie vindt u via deze link.

Voorne fietsroute

Fietsroute

Bij de eerste Voorne in stelling is er een fietsroute ontwikkeld waarbij men langs vele locaties komt waar ooit een verdedigingswerk lag. Palen met uitleg geven deze locaties tijdens Voorne in stelling aan. Hiermee is er lokale informatie beschikbaar. De route is ten allen tijde te fietsen, maar alleen dus tijdens Voorne in stelling zijn de locaties voorzien van markeringen door middel van houten palen.

Op Voorne zijn diverse batterijen/verdedigingswerken aangelegd, waarbij sommige door Napoleon zijn verordonneerd. De meeste van de oude batterijen zijn niet meer herkenbaar, maar anderen juist weer heel goed door deze te bekijken met de kaarten die bij de palen beschikbaar zijn. 

Op alle locaties waar activiteiten plaats vinden kunt u een gratis routekaart ophalen evenzo bij alle VVV kantoren op het eiland. De route is tevens via een Web-app te fietsen.

Voor liefhebbers is er een zogenaamde kmz file beschikbaar. Door het inlezen van deze file in Google Earth zijn alle locaties zichtbaar. Wilt u deze file ontvangen dan kunt u hiervoor een aanvraag doen door het contactformulier in te vullen.

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken