LogoSVH2014b

Nieuw op de site

AW-Logo-DEF-Zwart p2

 

Van April tot en met oktober zijn er elke eerste zondag van de maand rondleidingen over de kustbatterij van Hellevoetsluis. U dient zich hiervoor aan te melden, zie onderaan deze pagina. Voor 2017 is het seizoen helaas afgerond. U kunt nog wel een privé rondleiding boeken. Kijkt u hiervoor op de pagina privé rondleiding.

Rondleiding

De rondleidingen beginnen om 13:00 uur. We starten bij de kazerne Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis op het adres Plein fort Haerlem 1, zie ook onze contact pagina.
De kosten bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen € 1,50. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn gratis.

De data voor 2018 zijn:
1 april,
6 mei,
3 juni,
1 juli,
5 augustus,
2 september,
7 oktober.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf à twee uur.

We starten met een inleiding over de reden voor de locatie van de bouw van de Vesting van Hellevoetsluis. Vervolgens nemen we u mee over de voormalige kustbatterij over het front I-II. We bezoeken diverse locaties waarbij een deskundige gids u verteld over de objecten die er te zien zijn. Zo komen we langs de diverse geschutsbeddingen waar o.a. het 24 cm IJzer geschut heeft gestaan. 

geschut006We staan uitgebreid stil bij het grote kanon dat in juni 2013 hier is terug geplaatst. Door een subsidie van Europa was het mogelijk om een authentieke loop op te nemen in een complete reconstructie.
We kijken bij de nissen voor spreekbuisbedienden, de groepstations, de diverse geschutsbeddingen.

Het Kruit en projectielenmagazijn mag natuurlijk ook niet gemist worden. Helaas kunnen we daar niet binnen kijken. Wel zullen we de caponnière van binnen bekijken. Een obejct dat geheel onder de grond verborgen is met zijn torpedostation en kanonkazematten. Hier hebben we diverse grotere vondsten van de restauratie uitgestald.

De kazerne Haerlem zullen we ook bezoeken. Dit uit drie verdiepingen bestaande legerings gebouw voor de kustartilleristen is nu volledig in gebruik door: - Scouting Hellevoetsluis, - Muzikantenoverleg Hellevoetsluis (MOH) en onze eigen stichting. Toch zijn er nog vele interessante details te zien die herinneren aan de tijd dat het gebouw gebruikt werd voor militaire doeleinden. Zo zal er uitgelegd worden hoe het ingenieuze watersysteem werkte en nog steeds zorgt voor het afvoer van het water vanaf het dak. 
We sluiten in principe af in de kelder van kazerne Haerlem die we in 2017 hebben ingericht als voormalig soldatenvertrek. U kunt hier een tafreel zien van ongeveer 1910 met bedden, banken, tafel en diverse gebruiksvoorwerpen.

In principe, omdat er veel te zien is. meer dan in anderhalf uur bekeken kan worden. Voor diegene die er dan nog geen genoeg van hebben kunnen we ook nog een kijkje nemen we in de enige Duitse geschutsbunker die Hellevoetsluis rijk is. Uiteraard slaan we dan de 360 graden bedding die daarbij hoort niet over.

Moeilijk ter been?

Ook is dan meedoen mogelijk, alhoewel er objecten zullen zijn die voor u minder makkelijk toegankelijk zijn. 

Verder raden we u sowieso aan om stevige schoenen te dragen en een zaklamp mee te nemen.

Deelname is overigens geheel voor eigen risico.

Aanmelden

Voor vragen kunt u een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of bellen naar 06 - 31 25 49 09.

Openingstijden

Tijdens onze maandelijkse rondleidingen (elke eerste zondag van de maand) van april tot en met oktober van 12:30 tot 15:30 uur.


Gedurende de maanden juli en augustus, elke zondag van 13:00 tot 16:00 uur.


Tijdens overige activiteiten.

Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken