dsn5735Van April tot en met oktober zijn er elke eerste zondag van de maand rondleidingen waar door een ieder aan mee gedaan kan worden. U dient zich hiervoor wel aan te melden door het aanmeldformulier in te vullen en op te sturen.

De rondleidingen beginnen om 13:00 uur, dus graag een kwartier eerder aanwezig zodat we op tijd kunnen beginnen. We starten bij de kazerne Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis op het adres Plein fort Haerlem 1.

De kosten bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen € 1,50. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn gratis.

De data voor 2017 zijn:
2 april,
7 mei,
4 juni,
2 juli,
6 augustus,
3 september,
1 oktober.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf à twee uur.

We starten met een inleiding over de reden voor de locatie van de bouw van de Vesting van Hellevoetsluis. Vervolgens nemen we u mee over de voormalige kustbatterij over het front I-II. We bezoeken diverse locaties waarbij een deskundige gids u verteld over de objecten die er te zien zijn. Zo komen we langs de diverse geschutsbeddingen waar o.a. het 24 cm IJzer geschut heeft gestaan. 

geschut006We staan uitgebreid stil bij het grote kanon dat in juni 2013 hier is terug geplaatst. Door een subsidie van Europa was het mogelijk om een authentieke loop op te nemen in een complete reconstructie.

We kijken bij de nissen voor spreekbuisbedienden, de waarnemingspost, de beddingen voor het 15 en 12 cm geschut.
Ook nemen we een kijkje in de enige Duitse geschutsbunker die Hellevoetsluis rijk is. Uiteraard slaan we de 360 graden bedding die daarbij hoort niet over. 
De caponnière zullen we ook van binnen bekijken. Een obejct dat geheel onder de grond verborgen is met zijn torpedostation en kanonkazematten. Het Kruit en projectielenmagazijn mag natuurlijk ook niet gemist worden. Helaas kunnen we daar niet binnen kijken, maar de kazerne Haerlem wel. Deze uit drie verdiepingen bestaande legerings  gebouw voor de kustartilleristen is nu volledig in gebruik door: - Scouting Hellevoetsluis, - Muzikantenoverleg Hellevoetsluis (MOH) en onze eigen stichting. Toch zijn er nog vele interessante details te zien die herinneren aan de tijd dat het gebouw gebruikt werd voor militaire doeleinden. Zo zal er uitgelegd worden hoe het ingenieuze watersysteem werkte en nog steeds zorgt voor het afvoer van het water vanaf het dak.

Moeilijk ter been?

Ook is dan meedoen mogelijk, alhoewel er objecten zullen zijn die voor u minder makkelijk toegankelijk zijn. 

Verder raden we u aan om stevige schoenen te dragen en een zaklamp mee te nemen.

Deelname is overigens geheel voor eigen risico.

Aanmelden

Voor vragen kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of te bellen naar 06 - 31 25 49 09.

Openingstijden

De maandelijkse rondleidingen starten weer, elke eerste zondag van de maand, vanaf april 2017.


Tijdens de maanden juli en augustus, elke zondag open van 13:00 tot 16:00 uur.


Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken