In het weekend van 19 en 20 augustus 2017 zijn de Hellevoetse Vestingdagen.

In dit weekend is er veel te doen in de vesting van Hellevoetsluis. Op http://www.vestingdagen.nl is alles over Vestindagen 2017 te lezen. Ook op facebook is er veel te vinden.

Uiteraard zijn ook wij actief tijdens dit gezellige gezinsweekend.

Wat gaan we doen?

Uiteraard is onze bezoekersruimte geopend, waar u vrijblijvend een kijkje kunt nemen en kunt zien en horen hoe de vesting van Hellevoetsluis geworden is zoals die nu is. Op diverse informatiepanelen worden in tijdperioden de ontwikkelingen getoond, van 1395 tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dagen bieden wij korte rondleidingen aan naar:

  • Het kanon van 24 cm IJzer;
  • De caponnière;
  • De kelder van de kazerne waar een soldatenvertrek te zien is.

Ook is er voor kinderen met begeleiders een mogelijkheid om een fotospeurtocht te doen, waarbij er gespeurd kan worden naar verborgen letters. Deze letters zijn verstopt bij de verdedigingswerken achter de kazerne Haerlem.

Voor mensen met een smartphone is er een QRcode speurtocht. Door het scannen van codes kunnen er antwoorden worden gevonden op vragen. De gezamenlijke antwoorden leiden naar een sleutel waarmee een schuilplaats kan worden geopend.

Op zaterdag zijn we geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur

Op zondag zijn we geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

De Doensdag op woensdag 16 augustus was memorabel voor ons als stichting.

De aanmeldingen liepen goed, maar vanaf het weekend voorafgaand begon het heel goed te lopen. Uiteindelijk deden er 27 kinderen mee, een absoluut record voor onze Doensdagen. Niet eerder deden er zoveel kinderen mee. Naast de kinderen waren er natuurlijk de begeleiders die met hun kinderen op de wallen achter de kazerne mee hielpen met speuren naar de verstopte letters.
Met de gevonden letters kon een rebus worden opgelost.

Door het grote aantal kinderen werden er twee groepen gemaakt. De eerste groep ging gelijk op pad met de foto´s op zoek naar de letters. De andere groep bleef in de bezoekersruimte om te kijken naar een film over de Atlantikwall.
Na de fotospeurtocht en de rebus was het tijd om op zoek te gaan naar de schat. In de caponnière moesten doosjes worden gezocht. Hierin waren in sommige sleutels verstopt. Met deze sleutels kon een schuilplaats worden geopen en in de schuilplaats een kist. In de kist werd dan uiteindelijk de schat gevonden. Wat die schat was vertellen we niet, daarvoor kan een ieder die dat wil zelf komen speuren.

Doensdag

Er staan nog twee Doensdagen gepland. De eerst komende is op woensdag 20 september 2017 en woensdag 18 oktober. Op 18 oktober mogen we niet meer in de caponnière, maar we hebben andere avontuurlijke plekken genoeg als alternatief.

Kijkt u voor meer informatie en voor het aanmelden op de pagina over de Doensdagen.

Op zaterdag 3 juni zal voor de zevende maal Voorne in stelling worden georganiseerd.
Op deze dag zal het militair erfgoed van Voorne in de schijnwerpers worden gezet. Van 10:00 uur tot 17:00 uur zijn er op Voorne diverse activiteiten te beleven.

Voor deze activiteit is er een apart pagina gemaakt die hier te vinden is.

Op deze pagina zullen we regelematig updates van deze dag verwerken.Voorne in stelling

Op zondag 3 april gaan we weer van start met onze maandelijkse rondleidingen over het militaire erfgoed van Hellevoetsluis. Op deze zondag kunt u onder leiding van een gids een wandeling maken over de kustbatterij, georganiseerd door stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. 

Na de winterperiode waarin we niet stil gezeten hebben, gaan we weer met vol enthousiasme op pad.

Tijdens deze rondleiding hoort u waarom in Hellevoetsluis deze grote kustbatterij is gebouwd, en vertellen wij u wat de functie was van de vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis.

We kijken natuurlijk even in de enige bunker op het front I-II, het deel van de Vesting waar de rondleiding gaat plaats vinden.  
Uiteraard zullen we ook uitleg geven over het grote gereconstrueerde kanon.
Ook dalen we af in de caponnière, een object waar het torpedostation zich bevond met twee kanonkazematten voor de flankverdediging.

Daarbij nemen we ook een kijkje in de kazerne Haerlem, waar de kustartilleristen hun onderdak vonden en waar de restauratie ervoor gezorgd heeft dat een aantal bijzondere elementen weer in oude staat zijn hersteld. Daarbij nemen we een kijkje in een van de kelders van de kazerne.

Rondleiding

De kosten voor een rondleiding bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis.

De rondleiding start om 13:00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor deelname hier een formulier invullen. Na aanmelding ontvangt u meer informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook telefonisch reserveren op nummer:  06 31 25 49 09.

Aanmelden kan tot uiterlijk 12 uur voor de start van de rondleiding.
Na opgave ontvangt u nadere informatie.

Op zondag 1 mei is de volgende maandelijkse rondleiding van 2016 en ook daar kunt u zich alvast voor inschrijven..

Openingstijden

De maandelijkse rondleidingen starten weer, elke eerste zondag van de maand, vanaf april 2017.


Tijdens de maanden juli en augustus, elke zondag open van 13:00 tot 16:00 uur.


Kijk voor alle activiteiten in de activiteiten kalender.

Facebook

Adverteerders

Fotoboeken