Algemeen
Wie in de duinen wandelt of fietst komt ze ongetwijfeld een keer tegen: Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Maar niet iedereen zal weten dat ze de zichtbare overblijfselen zijn van de Atlantikwall, een 5200 kilometer lange verdedigingslinie die liep van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Het verhaal van de Atlantikwall gaat over de bouw en de militaire betekenis, maar ook over minder bekende aspecten als de massale evacuaties, de sloop en wederopbouw. De bunkers en andere overblijfselen vormen een herinneringslandschap dat verwijst naar het donkere verleden van de Tweede Wereldoorlog.
Cultuureducatie
Op verschillende plaatsen langs de kust zijn overblijfselen van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. Er zijn zelfs bunkers te bezoeken. Het herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog.
Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk dit verhaal door te geven aan toekomstige generaties.
En wat weten leerlingen van deze generatie van deze verdedigingslinie?
Via deze pagina willen we scholen een handleiding bieden om met leerlingen uit groep 7 en 8 stil te staan bij een stukje geschiedenis dat lokaal beschikbaar is.
Lokaal beschikbaar betekent dat een stukje geschiedenis live te zien en te beleven is. Ook in Hellevoetsluis zijn er interessante resten te zien van de Atlantikwall.